Pärlor
Pärlor kommer, till skillnad från ädelstenar inte från mineralriket utan från musslor. Pärlor består av pärlemor och har använts som handelsvara i tusentals år (dokumenterat i minst 4500 år). Trots att Mohshårdheten endast är 2½ - 4½ så är pärlor utomordentligt kompakta, de är nästintill omöjliga att krossa för hand.Uppkomst
Pärlor bildas i musslor, de uppstår som ett resultat av en reaktion när främmande partiklar trängt in i musslans skal och mantel. Det yttre skalet på manteln, epitelet, bygger normalt upp skalet av pärlemoravlagringar men omsluter när det behövs alla främmande partiklar inom detta område. En sådan inkapsling leder till en pärla.Äkta pärlor och odlade pärlor
Det finns i huvudsak två typer av pärlor, äkta samt odlade. Med äkta pärlor menas pärlor som uppstått i naturen utan människans hjälp. Detta kan ske såväl i sötvatten som i havet. I nutid så är det inte vanligt att man fiskar efter dessa pärlor, de existerar framförallt på den begagnade marknaden. I början på 1900-talet så lyckades man relativt effektivt att odla fram pärlor i havsvatten. De har med tiden blivit så bra att de konkurrerat ut de äkta pärlorna.Färg
En pärlas färg beror på viljken typ av mussla samt i vilket vatten den odlats. Pärlor finns i flera olika färger såsom vit, rosé, silver, svart, guld och rosa.Vit
Rosé
Silver
Svart
Guld
Rosa
Lyster
En pärlas typiska lyster kommer från skiktning av proteinlagren närmast pärlans yta. Storleken på en pärla kan variera från ett knapphålshuvud till ett mindre ägg. Ju större den är ju mer lyster har den.Värdering
När en pärla värderas så studeras framförallt lyster, färg, storlek och form. Formmässigt så uppskattas runda pärlor mest. En specifik formel används för att räkna fram en del av en pärlas värde. Vikten multipliceras med sig själv och ger ger då en ”gångvikt”. Gångvikten multipliceras sedan med ett ”gångtal”. Detta gångtal är fastställt av en fackman som med flera faktorer i processen fastställt kvalitet. Talet varierar mellan 1 och 40, där 40 ger högst värde. När värden på smycken beräknas som har många likvärdiga pärlor, exempelvis ett pärlhalsband så ligger ”gångtalet” ofta mycket högt.Så tar Ni hand om Era pärlor
Pärlor består av protein och eftersom detta är ett organiskt material så finns det en risk för uttorkning. Det bästa sättet att ta hand om Era pärlsmycken är att bära dem. Kroppen utsöndrar naturligt en fuktighetsbevarande olja som hjälper till med att behålla pärlans lyster. Pärlor är också känsliga för syror, svett, kosmetika och hårspray. Det går bra att vårda dem genom att torka av dem med en mjuk trasa.
Gå direkt till smycke